Friday, November 9, 2012

Bunting Pelamin

Jangan terpedaya dengan tajuk post ini... kerana, saya tidak bunting pelamin, even though I really, really wanted to be.. :(

I wanted to update about my honeymoon. I had a lovely honeymoon Alhamdulillah, we had such a great time. But I'll save that update for a time when I feel happier about myself, because right now I want to blog about how I feel.

I think it's no secret how badly I want babies. Tengok nama blog ni je pun dah tau.. hamboii minah ni, belum kahwin dah ada blog cerita kat anak dia macam mana dia jumpa bapak anak tu. Yes that's me. Always over-planning, always impatient with the things that I want.

I'm sure most newlyweds can't wait to welcome a child into their lives. That's one of the main reasons people get married anyway, to have children. So the both of us tak putus2 doa untuk baby... 

...then my period came. Sentap. Menangis, sedih sangat2. Wondered what I did wrong. I thought kalau the timing was right, and we planned it... Inshallah memang dapat. Because my period setiap bulan memang regular Alhamdulillah. So memang senang plan la patutnya.

Everyone told me to relax, chill, we just got married, take your time, enjoy each other's company, etc.. ok, so I did. We went on honeymoon, and the timing was so very right again. Hoping to get a honeymoon baby, yeay! Harapan sangat tinggi, we were so hopeful sampai beli baby clothes Man Utd and Arsenal. Sampai gaduh anak nak sokong team Mak dia ke Abah dia.

...then balik from honeymoon, my period came again. Sentap again. Disappointed sangat2. Start takut pun ada. What if it's me that's infertile? What if I wait for years and not get a baby? I can't handle it, I don't know what I would do.

Pastu Faiq dah sound, he reminded me that Allah will give us the rezeki when the time is right. He knows best. Maybe He just wants Faiq and I to enjoy each other's company first and be absolutely comfortable with each other before we take on the huge responsibility of being parents. 

So I'm trying to loosen up and just not expect anything. Hoping and expecting too much leads to big disappointments. Nak ubatkan hati and just go with the flow, tingkatkan amalan and lebihkan doa. Hope to be a mother to the kid reading this blog one day, Inshallah.

Your Abah I won't give up until we get you, sayang. 

8 comments:

  1. Hei, mula-mula tengok tajuk...i macam, wahhhhh!! good job! SERONOKNYE!!!

    tapi dalam pada masa yang sama, sedih kot, sebab kita still x dapat-dapat :(

    kita serupa la Mawar, rasanya..kita ni memang sentiasa ada persamaan dalam banyak aspek, i thought. -____-"

    qila every month, harap2 ada baby. tak sabar nak tengok muka husband macam mana, tak sabar nak beritahu semua org, && i sendiri tak sabar, macam mana rasa ada baby dalam tummy...heheh... tapi..dah 2 bulan, still nothing. Betullah cakap Mawar, kita kawen sebab nak ada baby... ;)

    Qila selalu baca macam-macam tips untuk mudah mengandung, tips pemakanan, how to, tanya orang tua-tua.. && dah jumpa doktor.
    (even doctor tell me, its too early..tak check qila pun!!! sebab doctor kata, baru 2 bulan la dik ) ciss...cisss..beger cheese!!

    been there, done that.

    qila dah semakin gemuk, dan itu punca makin stress...yelah, qila selalu cakap dekat husband...

    ' i ni makin gemuk, tapi xdek isi pun. semua org kata i gemuk, kan bagus kalau ada baby...takdek lah orang nak kata i gemuk for nothing'

    phew...

    i banyak baca yang skrg ramai suami isteri susah dpt baby, sebab zaman sekarang. Dengan cara pemakanan, lifestyle, stress dengan kerja..

    Jangan samakan kita dengan mak kita, nenek kita...sebab dulu diorg xdek junk food, xdek fastfood, even my mom dulu masa kawen dia x kerja...so no wonder lah cepat dapat baby...ramai pulak tu ;) sebab kadang-kadang, kerja tu yang buat kite stress.

    lagi-lagi pulak, im a weekend wife... just jumpa every week,. adeh. sedih pulak bila datang part ni. seabb majoriti yang lambat pregannt, sebab long distance.

    uhuk.

    tapi, i kno..Allah tahu segalanya.. apa yang lebih baik untuk qila & suami.

    until one day qila mimpi, in real life..qila selalu peluk suami masa tidur,, tapi bila mimpi dah dapat baby..i dah tak boleh peluk. sedih. hahaha... sebab baby duduk tengah.

    Mawar boleh baca sini ,

    http://everybodylies3.blogspot.com/2012/10/okey-lama-gila-tak-update.html

    &&

    http://everybodylies3.blogspot.com/2012/10/dah-mimpi2-dapat-baby-ni-moga2-menjadi.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Qila,

      thank you so much for the long post.. it made me feel a bit better. mmg betul cakap qila, zaman sekarang ramai yang susah nak conceive. entahlah sebab stress ke apa, maybe the environment.. but it's very worrying. mawar dah baca post qila dua2 tu, and i feel sad for u jugak dear coz even i yg everyday with my husband ni pun susah nak dpt baby, what more u yg jumpa weekend je.. i'll keep u in my prayers dear Inshallah, good news is bound to come soon. (:

      Delete
  2. maws, don't worry. when the time is right, then baby will come. i'm gonna be so cliche and say enjoy your alone time for a bit. baru 2 months kot trying, don't worry .. you will get there ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. khai since when u became so wise abt things like this. hehe. :) thanks love i appreciate it.

      Delete
  3. maws, don't worry. when the time is right, then baby will come. i'm gonna be so cliche and say enjoy your alone time for a bit. baru 2 months kot trying, don't worry .. you will get there ;)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..
    sila banyak bersabar ye sayang.. just chillax and enjoy ur day by day.. kalau terlalu fikir pun risau tak lekat. sheila pun mcm tu masa awal2 kawin. but now, berserah pada Qada & Qadar saja. stress tak elok untuk kesihatan :)

    Smile please, dont be upset again and again!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam sheila,

      yeah semua orang pun ckp dgn mawar, lagi bnyk fikir lg tak lekat, tapi mawar tak tau macam mana nak stop fikirkan! haih.

      Delete
    2. betul,kurangkan berfikir tentang itu. just enjoy insyallah one day. Allah Maha Adil.bersabar tu paling penting. buat taktau je org yg dok tanya2 tu :)

      Delete

If you don't have something nice to say, please don't say anything at all. Positive vibes only, people! :)

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...