Friday, September 28, 2012

Review: Makeup

Let me admit that I'm very very fussy about makeup. I don't like wearing it too much, so when I do, I like it nude and natural. I rasa makeup ni tak patut menukar wajah sama sekali.. it should only enhance your natural looks.

So my quest in looking for a makeup artist (MUA) was quite challenging. Not everyone can do natural looking makeup, because memang susah. Lagi senang buat makeup tebal daripada makeup natural. I spent literally months picking a MUA that I was okay with. And I could only judge based on their online portfolios, so it was harder, because pictures can be photoshopped and enhanced and sometimes kalau lighting tak betul, tak cantik pun dalam gambar.

Up to sebulan sebelum the wedding I didn't have a MUA. Belum puas hati. But one day I stumbled upon a certain MUA's blog, and omg I tell you it was instant love!! I e-mailed her, and Alhamdulillah memang rezeki I and rezeki dia, she was free to do my makeup on my wedding day.

She did both my nikah and reception makeup. I didn't have false lashes glued on. I don't like them.. also, I believe that it's haram coz termasuk dalam kategori "menyambung rambut". Here are a few pics, the first one I took from her Facebook page.



Me and my pretty ladies: Mel, Leez & Dy

Close up. Muka chubby omg

Love the shading!

So who is the magician behind my transformation from meh to whoa? lol. Bajet je aku kan. Her name is Zatil of Whortleberries Makeup. She's a very patient and friendly lady, I love her to bits. Walaupun I banyak gila tanya dia soalan, dia layan je. And she was gentle with me when she put on the makeup and I appreciate that coz some people just tonyoh sesuka hati.

Her rates are also very reasonable Alhamdulillah, may Allah bless her rezeki. If you want to hire her services, she's contactable at:

Handphone: 0132261818
Email: falseberry@gmail.com

I absolutely recommend her to every bride-to-be. Do contact her, just tell her Mawar sent you. ;)

Thursday, September 27, 2012

Pre-wedding: Berinai

At first I didn't want inai on my hands. I thought, nanti nak balik kerja, pergi Court semua, tangan merah2 or oren2 sangat tak professional. Pastu honeymoon next month, I didn't want red fingers in London... the people there might think I'm crazy or worse, diseased! haha.


Tapi my sisters were the ones yang sangat excited nak berinai... so, since my mum dah suggest ada this place buat temporary henna (hilang dalam 5-7 hari) so I pun ok la jom, bawak adik2 sehari sebelum kahwin pergi berinai. It's 7 minutes away from our house pun, and it was cheap Alhamdulillah.


I didn't want the henna on the back of my hand, so I asked for one on my palms instead. I loved it!


Wednesday, September 26, 2012

Thank You Video

Monday, September 24, 2012

I'm MARRIED! :) Alhamdulillah.

He is now the centre of my world.

Alhamdulillah, all praises be to Allah, for on the 22nd of September 2012 at 11:17am, kami selamat diijabkabulkan. I have been married for exactly 48 hours now as I type this! :D

It was a beautiful nikah Mashallah, I didn't expect it to be as lovely as it turned out to be! My closest friends and family were there, we had an online live streaming (for our overseas friends and family to watch) and there was a sweet little mini pelamin/platform which I didn't even know was gonna be there! Hehe.

First jamaah as husband and wife (:

It's been an AMAZING and hectic past few days, I will update in detail about the nikah and reception in my nexts posts soon Inshallah, but just to update everyone, here are a few teaser pictures. I absolutely LOVED everything about our wedding and I can't thank you enough to everyone who made it as memorable and eventful as it was. :)

My beautiful sisters were my bridesmaids
I have a sweet husband, I do. :D

Eceh berlakon skit!

Wait for my next posts! hehe

Saturday, September 15, 2012

7 days to go...

...tapi I baru nak pilih colour khemah. Fuuuh stress gilaaa.

58, 65. ;)

Monday, September 10, 2012

Random Fact #6

Dear kids, I adore your Abah but I just found out how vastly different our tastes are! Yesterday, his parents bought new furniture for us for when I move in with him. The bed came in a package, which included a mattress, 4 pillows, a dresser table, a wardrobe and bedside tables. Pretty good deal Alhamdulillah. 

I sendiri belum tengok what the bed looks like sebab your Abah refuses to take pics of them and show me, dia nak "surprise" konon. So anyway, we went shopping for bed sheets at Ikea. That was the first time when I realized, okay, we are going to need alot of compromise in the future..

Semua yang I suka, dia tak suka. Semua yang dia suka, I pulak tak suka. So the random fact which I'm telling you about is, his taste is weird! Well, to me la. haha.

I liked all of these:


Tapi dia tak suka! :(

He likes these:

Tapi I tak suka!!!

So after masam2 muka kejap, we settle on something we both were okay with. His favourite colour is red, and I like it coz the combination of colours can really brighten up a room. It was on sale jugak, which made me really happy because we thought it was like RM179 for the set tapi lepas bayar tengok receipt balik it was actually RM99 je for the set! :))

See how the colours make a difference to a boring room? :)

Can't wait to go furniture shopping with him again. It requires a lot of patience (something I don't have much of) but it also makes me appreciate him more for being able to tolerate me. :) 12 days to go!

Friday, September 7, 2012

Sick. :(

As of today, there are 15 days to go til the big day, Inshallah, but I have been sick for the past 3 days now. :(

Tak tau if memang musim sakit (a lot of people I know are getting fever, flu, etc) or because I'm stressing myself out unnecessarily, but I do hope I feel better really soon.

Banyak lagi bende belum settle... I can't afford to be sick for long.

Fatwa Mufti Kerajaan Mengenai Majlis Perkahwinan

Soalan:

Apakah garis pandu yang patut diikuti oleh masyarakat Islam bagi mengadakan majlis perkahwinan?

Jawapan:

اَلحَمْدُ ِللهِ َربِّ الْعَلَمِيْنَ, وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّينِ, وَبَعْدُ

Sebaik-baik contoh ialah sunnah atau perjalanan hidup Rasulullah Shallallahu ‘alaih wasallam, para sahabat Baginda Radhiallahu ‘anhum. Rasulullah Shallallahu ‘alaih wasallam di antara lain telah menggariskan mengenai perkahwinan itu aialah:

1. Akad Nikah

Rasulullah menyuruh umatnya menjalankan akad nikah itu di masjid, tempat yang banyak rahmat diturunkan di situ, dan di hadapan orang-orang salih dan orang-orang yang taat kepada Allah dan RasulNya, supaya orang-orang yang salih itu menjadi saksi akad nikah dan mendengar lafaz-lafaz yang dituturkan oleh dua pihak yang berakad itu. Dan lebih kemas dan lebih diterima oleh Allah Ta’ala serta bertambah-tambahlah kebajikan yang akan sampai kepada pengantin lelaki dan pengantin perempuan itu dan banyaklah berkat yang akan turun ke atas kedua mempelai dan zuriat keduanya.

Dan manakala majlis perkahwinan itu dalam keadaan lebih berdamping kepada Allah dan RasulNya serta lebih menjaga suruhan-suruhan Allah Ta’ala dan menjauhi laranganNya. Maka majlis perkahwinan itu lebih diredhai Allah Ta’ala dan sangat-sangat diharapkan diterimanya akan segala amal dan upacara yang dibuat oleh pihak yang menjalankan majlis perkahwinan itu.

Demikian menurut sunnah Rasulullah Shallallahu ‘alaih wasallam dan kata-kata ulama dalam perkara yang disebutkan di atas.

2. Mas Kahwin Yang Ringan 

Semua ketentuan syaria Islam ditetapkan di atas dasar keringanan dan kemudahan, tidak memberatkan dan tidak menyusahkan. Perkahwinan tidak lain adalah perlaksanaan sunnah Rasulullah Shallallahu ‘alaih wasallam, kerana itu mengadakan hal-hal yang memberatkan yang berlebihan ke dalam istiadat perkahwinan dan termasuk adat yang berkaitan sebelum perkahwinan itu adalah merupakan perbuatan atau amalan yang menyimpang dari ketentuan yang digariskan oleh syara’. Ketentuan Allah itu sebagaimana firman Allah Ta’ala:

وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِى الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ

(سورة الحج: 78)

Tafsirnya: “Dan Dia (Allah) tidak mewajibkan hal-hal yang berat atas kamu di dalam perkara agama.”

(Surah Al-Hajj: 78)

Atas dasar pandangan bahawa urusan agama itu tidak adalah tidak memberatkan, maka Islam menghendaki supaya mas kahwin itu tidak memberatkan atau menyusahkan, dan yang demikian perkahwinan mudah dilaksanakan.

Sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaih wasallam:

إِنَّهُ مِنْ خَيْرِ النِّسَآءِ أَيْسَرُهُنَّ صَدَاقًا

(رواه ابن حبان)

Maksudnya: “Sesungguhnya perempuan-perempuan yang baik ialah yang paling ringan mas kahwinnya”.

(Hadits riwayat Ibnu Hibban)


Sabda Baginda lagi:

إِنَّ أَغْظَمَ النِّكَاحِ بَرَكَةً أَيْسَرُهُ مُؤنَةً

(رواه الإمام أحمد)

Maksudnya: “Sesungguhnya keberkatan yang paling besar dalam perkahwinan ialah yang paling ringan perbelanjaannya.”

(Hadits riwayat Imam Ahmad)

3. Perkahwinan Itu Dihebahkan

Sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaih wasallam:

اعْلِنُوا النِّكَاحَ, وَاجْعَلُوهُ فِى الْمَسْجِدِ وَاضْرِبُواْ عَلَيهِ بِالدُّفُوفِ

(رواه الترمذى)

Maksudnya: “Umumkan (beritahukan) pernikahan, lakukan hal itu di dalam masjid dan pukullah rebana.”

(Hadits riwayat Tirmidzi)

4. Jamuan Kahwin

Rasulullah telah melihat warna kuning pada Abdul Rahman bin ‘Auf, sabda Baginda: “Apa ini?” jawabnya: “Hamba telah berkahwin dengan seorang perempuan dengan mas kahwin seberat sebutir biji kurma dari emas (kira-kira lima derham)” dan sabda Baginda: “Moga-moga Allah memberi berkat kepada kamu, dan hendaklah kamu berjamu kahwin sekalipun dengan menyembelih seekor kambing.”

Rasulullah tiada berjamu kahwin dengan isteri-isteri baginda sebagaimana Baginda berjamu kahwin dengan Sayyidatina Zainab dengan menyembelih seekor kambing.

Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Apabila kamu dijemput makan, maka hendaklah tunaikan jemputan itu, dan jika kamu suka, maka makanlah dan jika tidak suka, tidaklah perlu makan, hanya hadir sahaja majlis perkahwinan itu, terutamanya majlis akad nikah. Ini yang wajib ditunaikan jemputannya manakala yang lainnya hanyalah sunat sahaja.”

Dan sabdanya lagi yang bermaksud: “Sejahat-jahat makanan ialah makanan jamuan kahwin yang dipanggil orang-orang kaya dan ditinggalkan orang fakir dan barangsiapa meninggalkan jemputan kahwin (dengan tiada apa uzur) maka dia telah menderhaka kepada Allah dan RasulNya.”

وَاللهُ أَعْلَم

Thursday, September 6, 2012

Perkahwinan Ustaz Don Daniyal dan Husna Zahry

Credit to Nadia Zahari Photography

Just to share with you something I found on Facebook, but how accurate the facts are, Wallahualam, but I feel perkahwinan Ustaz Don harus dibuat contoh agar tidak terjebak kepada adat yang haram.

1. Majlis dibuat secara sederhana tetapi indah. Majlis dimulakan dengan selawat.

2. Husna memakai inai di pergelangan tangan sahaja iaitu bukan ditempat aurat, inai tidak berkekalan dan lukisan berbentuk bunga/tumbuhan tidak berbentuk haiwan atau menyerupai makhluk.

3. Make up Husna tidak tebal, Ustaz Don berkata dia berkahwin kerana diri Husna sendiri, dia tidak mahu melihat Husna menjadi orang lain dengan bermakeup tebal atau memakai bulu mata palsu.

4. Tiada inai di tiga jari Ustaz Don kerana inai di lelaki dipakai hanya untuk tujuan berubat sahaja.

5. Selepas ijab qabul nikah Ustaz Don meminta izin kedua pihak keluarga untuk Husna bersembahyang sunat bersamanya.

6. Sebelum menyarungkan cincin di jari Husna, Ustaz Don memegang bahagian depan kepala Husna sambil menyebut nama Allah dan mendoakan keberkatan baginya.

*Sunnah Rasulullah s.a.w. bagi pasangan yang baru berkahwin. Suami meletakkan tangan di ubun kepala isteri, dan berdoa :
" Ya ALLAH, aku memohon kepada-Mu kebaikannya, dan kebaikan segala yang Engkau ciptakan pada dirinya. Dan aku berlindung kepada-Mu daripada keburukannya dan segala keburukan yang Engkau ciptakan pada dirinya" (Riwayat Abu Daud no.1260)

7. Tiada sesi bersanding atau merenjis, pelamin hanya untuk tempat mengambil gambar bersama family dan rakan.

8. Kesemua hantaran di kedua belah pihak berbentuk makanan. Pengantin ingin berkongsi kegembiraan dengan seluruh family ketika membuka hantaran. Hantaran bukan dibuat untuk menunjuk kepada para hadirin.
Sabda Rasulullah S.A.W.:
إِنَّهُ مِنْ خَيْرِ النِّسَآءِ أَيْسَرُهُنَّ صَدَاقًا
(رواه ابن حبان)
Maksudnya: “Sesungguhnya perempuan-perempuan yang baik ialah yang paling ringan mas kahwinnya.”
(Hadits riwayat Ibnu Hibban)
Sabda Baginda lagi:
إِنَّ أَغْظَمَ النِّكَاحِ بَرَكَةً أَيْسَرُهُ مُؤنَةً
(رواه الإمام أحمد)
Maksudnya: “Sesungguhnya keberkatan yang paling besar dalam perkahwinan ialah yang paling ringan perbelanjaannya.”
(Hadits riwayat Imam Ahmad)

Tuesday, September 4, 2012

Reception Dress Fitting

Went for a fitting of my reception dress last week... patutnya sebelum raya lagi fitting, but they didn't call me and I was too lazy to call them, so lewat la jadinya. 

The dress baru siap rangka! And I have 18 days to go! Patching, beading belum siap and its agak banyak so I'm freaking out a bit, takut siap ke tak in time in... I don't want them to rush pulak kan, nanti buruk. Haih. Inshallah I hope the dress turns out great.


But I LOVE the folds of the heavy chiffon! <3 <3 <3 Can't wait for it to siap! Harap2 I tak gemuk lagi before the big day, aiyayaiyayai..

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...