Saturday, June 16, 2012

Worries.

Your Abah is going through a bit of a rough patch right now.. and while we're still unmarried at the moment, there is little that I can do for him. I feel so helpless, because I know how scared and worried he must be feeling but I can't even be there next to him when he needs someone the most. 

 I can only offer my prayers right now, which I do for him anyway, everyday. I told you Abah that this is Allah's test to not only us, but our families as well. Inshallah he will be fine and we'll get over this and can concentrate on our wedding plans again. But for now I just want him to be better. :(

Thursday, June 14, 2012

Seratus Hari. Panik.


Yesterday I looked at the countdown and I panicked. 100 days. Seratus hari. One hundred days until I become someone's wife and hold all the responsibilities that come along with it. 100 days until I move in with a family so different from mine, leaving behind my parents who I have been living with all my life and my 4 brothers and sisters I grew up with

Suddenly it's not just fun and games anymore, suddenly it's the real deal.

I felt insecure, ugly, stupid. What have I done in my life to deserve to be some other man's responsibility? What have I to show for? I'm not model material (unless you count plus size model), I can't cook like a chef, or sew like a tailor (I can't sew at all to be honest), or clean like a maid. All this while all I only know how to do things for myself enough to allow me to survive. Why would he even want me? What if I don't make him happy? What if he doesn't make me happy? Mungkin semua gangguan syaitan semata-mata.

Don't let me get started on preparations pun. I haven't done anything! I have said it before, I am the worst bride to be. I haven't finalized my invitation cards, I haven't properly listed down my guests, my reception dress hasn't been sent for tailoring, I haven't found the right shoes, I don't have a videographer (although I'm thinking I might not want one now), my door gifts are still a question mark, my hantarans are somewhere up in the clouds, and every single day I worry about the expenses. Oh God oh God oh God I really am panicking the heck out.

I just want to show up on that day, be married and live happily ever after... is that too much to ask? Apparently it is. The thought of being unhappy really, really scares me.

Help me ya Allah.

Wednesday, June 13, 2012

Wordless Wednesday #6



Thursday, June 7, 2012

Pantang Larang Pasangan Bertunang



So sambil2 I was bloghopping I came across this blog with a very interesting article... it's about apa orang tua2 cakap pasal pantang larang orang yang bertunang. Let's explore it with more detail:
  1. Jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul utk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan utk mengawal nafsu. Ia juga utk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yg timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.

    This is true. The distance would make you rindu giler towards your fiance, and when you finally get to see him/her again on the day of the nikah... Mashallah, I'm sure the feeling is just amazing. :)

  2. Jangan tidur dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga utk menjaga nama baik keluarga.

    Hmm "terkena ilmu" ni anytime pun boleh, betul tak?

  3. Jangan bebas keluar kemana-mana kerana takut disantau oleh mereka yg mempunyai niat tidak baik.

    Sama macam #2 di atas, this can happen anytime. But I guess if you have enemies, time bertunang tu lagi besar risiko nak kene buat orang.

  4. Jangan makan nasi dengan gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelamin bagi mengelakkan perut buncit.

    Macam ni kene jangan makan nasi, roti, chocolate, ice cream, McDonalds, Pizza Hut, etc....

  5. Elakkan makan ulam yg berbau busuk seperti petai dan jering.

    Will this give you bad breath or body odour? Tapi I tak makan pun bende2 ni so takpelah. hehe

  6. Jangan bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelak diri dari perkara sihir.

    Wah. To me this sounds a bit extreme.

  7. Jangan membuang air kecil dan air besar serentak di dlm air contohnya dlm sungai, kolah kerana ia boleh melemahkan organ seks.

    -____________-  UNBELIEVABLE pls.

  8. Elakkan minum air bergas kerana ia mempunyai gula dan gas yg tinggi dan boleh menyebabkan kencing manis.

    Yesss plain water all the way bebeh!
  9. Kurangkan makan makanan yg manis kerana jika terkena kencing manis, lelaki tersebut menghadapi masalah berat ketika bersama

    I find this a bit funny hahahaha but yes, your fiance should watch his weight too.
     
  10. Elakkan mandi malam kerana tidak elok untuk sendi-sendi.

    Ok yang ni I slalu buat. :( will learn to stop this Inshallah.
  11. Kawal makan iaitu sekali makan setiap hari (mengikut sesetengah adat)

    Baik puasa.
  12. Kaum lelaki elakkan memakai seluar dalam yg ketat pada waktu malam dan tidur meniarap kerana tidak bagus utk organ seks kerana darah tidak mengalir.

    Hehehehehehehehehehehehehe no comment
  13. Tiga bulan sebelum berkahwin, mula membuat urutan supaya pengantin mempunyai tenaga. Juga  amalkan makan telur ayam kampung seminggu 2 kali yg dicampur madu dan lada hitam yg ditumbuk utk menambah tenaga.

    I assume tenaga untuk membuat kerja2 rumah kan kan kan?
  14. Bagi mereka yg banyak angin, minum air halia utk membuang angin.

    Good advice.
  15. Untuk perempuan, pastikan diri sentiasa bersih. Cukur apa2 yang patut.

    Kalau tahan sakit, wax is better. It lasts longer and its not as ugly as shaving.
  16. Cukupkan waktu tidur tujuh hingga lapan jam sehari.

    Inshallah. Tapi skarang dah kerja ni susah kan nak cukup tidur.
  17. Elakkan terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan.

    HEY ok yang ni I nak comment sikit. Hitam tak semestinya tak cantik atau tak berseri. Abis muka putih je la cantik? Allah made people of all colours for a reason.

     
  18. Elakkan minum air soya kerana ia sejuk dan tidak elok utk alat kelamin.

    Tapi I heard minum soya is good for developing women's chest? Hmm
  19. Amalkan makan jamu supaya malam pengantin tidak mengecewakan.

    Tak faham. Someone please enlighten me.
  20. Banyakkan baca surah-surah bagi mengelakkan gangguan syaitan. Sentiasa mengingati Allah.

    All the time ok. Not just when nak kahwin.
  21. Jangan terlalu terdedah kepada keluarga lelaki (simpan diri).

    I can definitely see the logic in this.. you don't want his family to find out something about you or a habit of yours that they don't like and decide to call off the wedding kan. Nauzubillah.

    But at the same time, apa salahnya nak merapatkan sillaturrahim, to get to know the family and be comfortable with them.. you might live with them, so you need to be ok with them.
  22. Jangan berembun atau keluar malam bagi mengelakkan unsur jahat.

    Ok.
  23. Jangan bercelak atau berlangir serta memotong rambut seminggu sebelum ijabkabul.

    Wah. Bercelak cannot ah? Potong rambut, faham la. Mungkin takut potong2 tak jadi ke hairstyle tu kan so it needs time to grow back. Maybe 3 weeks before the wedding is ok.
  24. Elakkan makan dan minum sayur bersifat sejuk seperti kangkung, bayam, timun, jambu batu dan air kelapa agar muka nampak segar.

    I didn't know this. I thought sayur makes your skin better.
  25. Jangan cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.

    Ye saya.
  26. Sebelum menjadi pengantin, katil kelamin tidak boleh ditiduri oleh pengantin kerana tidak manis.

    Ok.
  27. Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh org lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.

    SYIRIK, Astaghfirullah. Please don't do this.
  28. Kedua pengantin dilarang bercakap ketika bersanding kerana kurang manis dipandang tetamu.

    Tak perlu bersanding, lagi bagus. :) It's a Hindu culture.
  29. Jangan makan tengkok ayam nanti terlentuk masa bersanding.

    Hahahahahaha I find this super funny!!!
  30. Dilarang membuang alis kerana perbuatan tersebut akan menghilangkan seri wajah buat pengantin lelaki.

    What is alis??

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...